Miljöträning

Helgen har bjutit på mycket, från spår till promenad i stora staden.

Helgen började med spårkurs, jag spårade med Älva och Jimmy med Leia. Det gick tydligen inte alls bra för Leia och Jimmy. Första spåret var tydligen väldigt veligt och hon spårade på sidan hela tiden med högt tempo utan att sätta ner näsan ordentligt. Spåret hade legat i 30-45 min och det blåste inte heller. Andra spåret hade legat i två timmar som en kursledare hade lagt. Det fanns korv utlagt den första biten för att få ner näsan. jag gick efter för att se hur det gick men det slutade inte så bra det heller. Hon började spåra men hittade inte korven (fanns inga snitslar så vi visste inte var spåret var), hon avbröt och satte sig under en gran och gjorde sina behov. Sen gick hon bara runt och lukta på annat, hon hittade inte spåret igen. Vi beslöt att ta om spåret och gå tillbaka till början men efter det gick ingenting. Så hoppas att spårningen går bättre nästa gång. Har funderat lite kring det här men har inte kommit på någon bra förklaring. Jag kanske ska lägga ett enkelt spår till Leia som Jimmy får gå med henne, så han får känna att han lyckas med henne också? Vet ju inte vad vi gör olika.. Ska väl inte spela någon roll vem som håller i slutet av linan? 

Spåret med Älva gick bra men det gick jätte fort! Så ska hålla emot lite nästa gång, får se om hon spårar lite mer harmoniskt då;) Vi har börjat lägga spår åt varandra nu i gruppen och det är jätte roligt. Det är bara en gång kvar av kursen men vi ska bilda en spårgrupp ihop, så vi kan fortätta lägga spår åt varandra. KUL! 

Söndagen bestod av kursavslutning uppe på klubben med tårta och rallylydnad:) Fick även använda klickersen lite. Ville öva in momentet STÅ och jag tror att hon har börjat fatta.. lite mer övning bara. Avslutade dagen med en promenad med Klara inne i Norrköping. Det gick jätte bra, hon reagerade inte på något speciellt och det var skönt att veta. Vi mötte hundar på smala bryggor, stod bredvid spårvagnar som susade förbi, gick förbi fyllon som gormade och skrek på varandra men hon bara uppmärksammade allt med att lyfta huvudet eller vifta på svansen mot några barn som tittade beundrande mot henne. Mycket nöjd med den promenaden. Svansen var i topp och hela hennes kroppsspråk var harmoniskt, det tar jag som ett tecken på att hon var bekväm med situationen:) 

Den 27 november ska Leia och jag gå en fritt följ-kurs. Klubben har bokat domare Anders för att lydnadsekipagen på klubben behöver öva på momentet fritt följ. Han ska även prata om hur domare ser på ett lydnadsekipage och vad man kan tänka på. Leia och jag kommer ta allt på våran nivå men eftersom jag vill tävla i framtiden så kan det vara nyttigt att träna rätt från början. Detta är ju något man kan ha nytta av i vardagen också. 

Bye bye!         

Fredag!!

Äntligen är det fredag! Så himla skönt.. Inte för att jag har dåligt med lediga dagar men det är något speciellt med fredagar! I helgen blir det en riktig hundhelg igen! På lördag är det spårkurs och på söndag är det avslutning för valpkursen! Efter avslutningen ska Klara och jag åka in till Norrköping för att miljöträna våra fyrbenta:)) Blir att gå vid centralstationen och inne i stan tror jag! Norrköping har ju även Motalaström som går genom staden så det blir säkert några varv vid strömmen också! :) 

I tisdags var det sista tillfället på valpkursen och det blev lite rallylydnad och tunnelövningar bland annat. Det var Jimmys tur att ha Leia så jag försökte ta lite kort under tiden: 



Leia väntar på att få gå in i tunneln!



Jippi vad kul! 



Varför ska jag springa in här när husse springer iväg??



Öva på att ställa sig bakom hunden. 

Valpkursen har varit givande, då vi får många tänkbara tips och Leia får lära sig att jobba bredvid olika hundar. 
I onsdags var det höstmarknad i Valdemarsvik. Jag passade på att miljöträna lite, det gick jätte bra. Fast det var lite trångt på vissa ställen men Leia lunka efter mig med svansen i vädret så hon tog det som vilken dag som helst! ;) På flera ställen på marknaden fanns det pipande leksakskaniner som hoppade omkring och gjorde volter, dessa kaniner var i lagom höjd för att små barn skulle kunna titta på dem. Behöver jag säga mer!? haha! Om jag inte hade hindrat henne hade hon nog tagit varenda en. Fick släpa henne därifrån! 

Natten mellan onsdag och tordag hade vi nattgäster. Jimmys syster sov över med lilla Dexter 4 mån. Jag var jätte trött när dom hade åkt hem! haha det tar på krafterna att hindra två valpar som bara vill busa. Men vi har för halt golv för att busa inne.. Dagen efter förstod dom budskapet eller om dom bara var trötta..? 

Igår var vi så trötta att vi inte trodde vi skulle orka att åka ner på våran träningsträff på klubben. Men stax efter jag hade bestämt att vi inte skulle åka så vaknade Leia (som nästan sovit hela dagen) och hade energi, så vi åkte ner ändå:) Tog det lugnt.. Klara la ett spår till Leia och det gick jätte bra! Sen körde vi en bana i rallylydnad innan vi åkte hem!

Trodde Leia hade fått en stroke häromdagen:

  

När jag skulle tejpa om så var det normalt igen, vet inte vad hon höll på med där!? 
Filmjölken kanske var sur! ;)

Nu får vi snart middagsgäster, så det är väl bäst att jag plockar undan lite!

Hejrå! 

  


Fulltecknad helg!

Oj vad jag har varit aktiv i helgen! Hur ska  man hinna blogga när man håller på med hundsport? haha

Ska först berätta hur det gick i tordags som jag har lovat;)
Spårningen gick bra. Började med att binda upp Leia i ett träd för att sedan gå ett ca 50 m långt spår med två leksaker. Jag ville ha ett kort och rakt spår med synretning för att få igång Leia, då hon inte var så jätte intresserad förra gången. Sen satt jag henne direkt i bilen utan att bry mig om henne, så hon fick ligga och "längta" efter spåret;) SEN kan jag lova att det inte var något fel på hennes motivation ialla fall!! Hon flög ut i spåret med sådan fart hon sprang över apporterna men upptäckte doften några meter efter, så hon vände och visade dom för mig innan hon ville iväg igen. Det var exakt det här jag ville ha.. stor motivation till att vilja spåra:) (Just nu bortser jag från noggrannheten, vill bara ha en hund som VILL först och främst) Sedan  blev det budföring med Klara, gick super! Hon visste vad hon skulle göra även fast det var länge sen vi testa "lekbudföringen". Vi lade in ordet "march" till henne i slutet av övningen när hon precis tog första stegen mot den andra figuranten. Så det blir att göra denna övning några gånger och sedan se om hon förstår innebörden av ordet i framtiden. Sedan fick jag  lite tips av Inger för att underlätta V-svängar i det fria följet, jag kanske fatta;)
Stort plus för min torsdag!!:)

Fredag klickade jag in träapporten, ville att hon skulle sitta när hon såg en apport i spåret. Men hon plockar automatiskt upp dem i munnen, så jag ångrade mig och tog den lätta vägen;) Hoppas jag inte ångrar mig i framtiden! Men det gav stort resultat på lördagens spårkurs! 

Min tanke med lördagens spårkurs var att jag ville testa hårt underlag i spåret. Fick tipset att lägga spåret över en grusväg först, då asfalt är ännu svårare. Plus att kursledaren tyckte jag skulle testa en vinkel också. Kunde valt att lägga två spår med en svårighet i varje men det blev allt i ett!! Ett ca 300 m långt spår med svår terräng och en 90 graders vinkel och över en grusväg. Plus att jag inte la några godsaker under träapporterna för att se om hon kom ihåg gårddagens träning. Tänkte att det här kan bli för svårt men det skadar inte att testa. 

Börjar med att flyga ut i spåret (motivation till 100), tänkte hon kommer att missa både vinkeln och apporterna! Jag hänger efter i nästan slutat av linan och ser ingenting! Visste att den första träapporten närmar sig och vad händer...! Jo, hon kommer tillbaka i spåret.. tänkte vad hände nu.. går hon bakspår? Nej hon har apporten i munnen och lämnar den till mig!! Står och bara tittar på henne, full av förundran och är minst sagt chockad! Jag skakar av mig chocken och ger henne massa godis och busar sedan med henne i massor!! (började nästan gråta för att jag kände sådan lycka att träningen hemma hade gett resultat). Sedan visade jag henne att nu kan du fortsätta.. och det gjorde hon med glädje! Framme vid vinkeln tog hon några varv och såg ganska förrvirrad ut.. jag stod still under tiden och väntade men när hon drog för långt bort ifrån spåret så höll jag emot lite för att visa att hon måste vända för att hitta det.. efter en stund hittade hon tillbaka, ser ut som hon gör ett lite glädjeskutt med bakbenen när hon hittar rätt igen! Sötfia:) Andra apporten tog hon också upp och släppte den framför mina fötter!! Grusvägen gick ganska bra, hon blev lite förvirrad igen då hon stod på grusvägen och tittade runt lite men hittade den ganska snart på andra sidan.. sedan kom slutet med favvoleksaken:) En nöjd prinsessa Leia sov gott i bilen påvägen hem! :) Jag ska fortsätta med apportträningen hemma och jag hoppas att detta håller i sig! Hon blev verkligen utmanad i lördags och klarade det bra, enligt mig. Ska inte göra sådana här svåra spår varje gång utan ska varieria mig. Samtidigt som för många lätta spår kan bli tråkiga i längden... 

Lördagen fortsatte hemma hos oss för att fira Jimmy som fyllde 26 år i söndags. Hans syster hade med sin hanvalp på 4 mån. De gick bra, men Leia var ganska trött efter spåret och det var inte Dexter.. ;) men det slutade med att båda somnade i hallen.. Dexter ville gärna sova på eller bredvid Leia men det tyckte inte hon, som ålade längre och längre bort från honom! haha:) När dem busade på gräsmattan låg Leia på rygg och lät Dexter bita och brottas med henne.. Min trygga och fina vovve! 

Igår så var jag skrivare på en lydnadstävling i Valdemarsviks BK. Detta för att lära mig vad en domare tittar på hos ett lydnadsekipage. Är ju nybörjare och tar varje chans för att lära mig mera! Domaren heter Anders Svensson och är ifrån Linköping och väldigt populär domare i östergötland, väldigt duktig enligt många! :) Ska gå lydnadskurs för honom i vår i Linköping:)) Har även anmält mig till en helgkurs för Lotta Linusson i vår, hon coachar svenska landslaget i lydnad! Så jag har en lärorik vår att se fram emot! 

Vilket långt inlägg det blev utan bilder! stackars er! Är svårt att ta bilder själv när man är ute i skogen:)                        
  

Promenad

God morgon!

Kom precis hem från en timmes skogspromenad, vilket härligt väder det är ute! Och i helgen har jag hört att det ska bli ännu finare.. BRA! För då kommer Jimmys syster Emma och hälsar på med sin lilla valp Dexter:) Leia och Dexter har aldrig träffats, så det ska bli spännande. De behöver lära sig umgås eftersom vi lär träffa dem flera gånger;) Dexter är en blandras mellan rottweiler, schäfer och golden, så det ska bli roligt att se hur han ser ut:)) Så har jag beställt smörgåstårta till Jimmys födelsedag som också är i helgen!

Blev ingen träning igår med träapporten då de kom hem så sent, så alla var trötta! Jag ska ta tag i det idag istället:) Sen bär det av mot bruksan för lite små spår och leka budföring:)



Leia 8 1/2 vecka. Gullepluttan!

Nu ska Leia få sova en stund medan jag diskar upp, sen blir det träapports träning!

Skriver nog ikväll igen och berättar hur spåren och budföringen gick!

//Johanna 

Valpkurs

Hejsan svejsan!

Igår var vi på valpkurs.. inte världens bästa väder med regn och blåst men vi hade världens bästa humör, Leia och jag:) Gick super rakt igenom, hon var fokuserad och klarade uppgifterna galant! I mellan övningarna så fick hon sitta med ögonkontakt och jag belönade henne med jämna mellanrum.. funkade utmärkt som avledning,
då hon inte har något tålamod att sitta och vänta. Busade mycket med henne och gick små korta sträckor så hon kunde nosa runt, så hon slapp att sitta fokuserad genom hela kursen;) 

Här har vi momenten som vi övade på denna kväll:

Sitt och ligg med stanna kvar - Gick super bra som vanligt;) 

Slalom runt andra ekipage utan koppel - Gick jätte bra, detta har vi övat mycket i södertälje fast med koppel så där hade vi en fördel. Hon sneglar inte ens på andra hundar som springer runt henne eller nosar på henne! :)

NEJ! - Skulle gå runt koner med korv på. När hunden ville ta skulle vi bestämt säga NEJ och belöna med korv och bus när den avstod. Jag sa ordet NEJ en gång och det räckte tyckte jag, hon lyssnade direkt och jag vill inte tjata ut ordet.

Stanna - Gick bra, hon sätter sig ner när jag säger ordet stanna.. ska öva med klickers hemma! 

Kvällen avslutas alltid med teori. Igår pratade Lina om hundägaransvar och vad det finns för  regler att följa som hundägare. Mycket nyttigt! Visste till exempel inte att man var tvungen att koppla hundar i naturreservat, nu i efterhand låter det ju logiskt men vi har ganska många reservat runt där jag bor och där står det inte något om koppeltvång. Men nu vet jag bättre.. att jag inte visste det innan!?



Här är mitt första kort på Leia när hon bara hade varit hos oss i två dagar, taget med min mobil!
Saknar rynkorna hon hade på näsan:)) Våran älskade Brottarbritta;))

Ikväll ska jag träna med träapporten inne, ska lära henne att sitta när hon ser en spårappport! Om hon orkar när hon kommer hem från jobbet! Imorgon är hon MIN hela dagen, så då ska vi lägga några korta och roliga spår! Sen har Klara lovat mig att leka med Leia och mig så vi kan öva budföring:)) 

Over and out!   


Södertälje

Hej!

Igår drog vi till Södertälje för lite hundkurs med Leias uppfödare. Tony och Lena är superduktiga instruktörer och är väldigt måna om sina valpar och valpköpare! Vi har åkt upp regelbundet till dom för att ge Leia dom bästa förutsättningarna i sitt kommande hundliv med oss:) Det är den första tiden som är superviktig och då valpen är som mest påverkbar för det vi ägare sänder ut.

Kursdagen var mycket givande och det är svårt att skriva ner allt vi lär oss! Handlade mycket om vårat ledarskap och hur vi skulle bli tydligare med våra signaler till hunden. Det är jätte roligt att se hur alla valparna utvecklas, både mentalt och fysiskt! Måste säga att vi har världens finaste valpar! Vi är ett härligt gäng valpköpare som trivs tillsammans, vilket gör att jag stormtrivs däruppe och är därför lite ledsen att vi inte kommer ses lika mycket som tidigare då kursen har närmat sig sitt slut:( Men som tur är ska vi försöka ses en gång i månaden för att checka av hur det går för alla.. svårt att beskriva sånt på telefonen! 

Leia var duktig och visade att hon tyckte det var roligt. Farten och glädjen är det inget fel på! Vi ska försöka behålla den energin i vår framtida träning och vara noga med att inte dämpa henne utan bara avleda ett felaktigt beteende på träningsplanen. Känner att jag lärt mig massor av den här kursen och jag är nu superpeppad på att fortsätta träna så vi kan kan tävla i framtiden!! 

Får lägga ut lite bilder vid ett senare inlägg:)

//Johanna   

  

Höst

Hej!

Idag har vi haft en underbar höstdag, bara Leia och jag:) Förmiddagen gick ut på att bara ha det så härligt som möjligt i vårat vackra väder! Så här är lite bilder som sammanfattar min förmiddag: 



Mys i solen!






Jaga löv!



Spana;)



Hon är den vackraste!!



Hon blir vackrare för varje dag och det ska bli spännande att se hennes fortsatta utveckling!

På eftermiddagen drog vi ner till bruksan för lite aktivering, behövdes efter våran lata förmiddag! ;)
Vi hade bestämt träff med Klara och hennes Jack Russel Stella. Jag kom lite tidigare för att lägga ut ett spår till Leia som vi skulle avverka lite senare, ca 400 m med tre apporter (en trä apport och två leksaker). 

När Klara hade kommit fixade vi en sökruta på ca 50m2 (vet inte hur man höjer upp tvåan;) där vovvarna fick leta leksak. Detta gjordes med synretning men det behövs nog inte så länge till, det är tredje gången dom gör den och  dom fattar galoppen direkt;) Det gick kanon för båda hundarna men vi körde några extra gånger med Stella för att göra av med lite mer energi där, gullhunden;) 

Sen var det dags att gå spåret men jag kände inte riktigt trycket i Leia som jag gjort tidigare. Brukar vara iver att komma iväg men hon satt bara lugnt och vänta tills jag släppt ut linan och satt på selen. Spåret gick sådär, hon svaja ut ganska mycket men hon hittade alla apporter! Duktig flicka! Och när vi skulle sela av vid slutapporten, ja då satte ivern igång och hon ville mer!? Hon kom väl på att det var roligt när vi skulle sluta.. hm.. 
Måste börja tänka på hur jag vill ha upptagen på träapporterna, sittande brevid eller ta upp i munnen. Men än så länge har vi bara roligt utan krav!! 

Avslutade kvällen med lite lek/lydnad på planen ihop med alla andra och det gick jätte bra! Körde platsliggade och sitt i grupp med dom andra proffsen och det gick super:)) Körde inte lika länge som dom övriga vid platsläggandet, då hon gärna vill springa till mig eller sätta sig upp. Vill inte ha för höga krav på henne! Hon är ju super duktig för att bara vara 5 mån (snart 6). Har börjat vara lite hårdare mot henne när det gäller bitande i koppel på lydnadsplanen och idag fick jag visst ta upp en kamp med henne. Hon har inget tålamod att bara sitta och titta så då börjar hon bita på kopplet eller mig. Fick tipset av Inger att hon kan behöva fokusera på något när vi andra pratar, genom att ge henne en uppgift. Detta för att avleda. Jag ska prova det men målet är att hon ska kunna slappna av imellan momenten. Tålamod och energi är nyckeln till framgång! eller? :) 


Nu sover hon gott och jag ska göra likaså! Godnatt!         


Utställning

God morgon!

Idag blir  det en lugn dag på hundfronten, då Leia är med Jimmy på jobbet.
Jimmy jobbar på Motorservice i Valdemarsvik, där han reparerar trädgårdsmaskiner. Så Leia har blivit en verkstadshund ;) Det funkar tydligen jätte bra där nere då hon inte bryr sig om kunderna och har fattat att hon bara får vara i verkstan! (det är öppet mellan butiken och verkstan) Så för oss kan det inte bli bättre! 

Det är det svåraste med att ha hund när båda jobbar.. Var ska hunden vara på dagarna? Om inte Jimmy hade fått tillåtelse att ha hund på jobbet, så skulle vi aldrig kunnat skaffat Leia! Våran gamla hund Zorro (schäferhane) var med Jimmys mormor om dagarna. Det var jätte snällt av henne med det kändes inte rätt för någon. Nu när vi skulle skaffa en ny så ville vi vara 100 % säkra på att vi kunde ta hand om henne helt själva utan att behöva stötta oss på någon annan.   



Det här är Zorro, ett halvår innan vi drastiskt fick ta bort honom januari-11, då han fick en hjärnblödning. Han blev 10 år och vi kommer alltid sakna honom! <3 Tårarna rinner fortfarande när jag tänker på honom <3

Nu tillbaks till Leia som jag hade tänkt ställa ut en gång till i år i valpklass 6-9 mån. Funderar starkt på att anmäla mig till valputställningen i mjölby som är i november. Ska bara hitta någon som vill följa med mig! :) Tidigare har det gått väldigt bra när vi ställt ut henne och kan därför konstatera att jag har en väldigt snygg brutta inneboende hos mig! ;)  




Utställning
Leia i Eskilstuna 4 sep. BIM valp med hederspris! (slagen av brorsan)




Rasspecialen i Tranås 17 sep. 4:e bästa tikvalp med hederspris!

Ni får ha en jätte trevlig dag, det ser ut att bli strålande sol! Nu jag ska gå in och anmäla mig, får väl åka själv om inget annat;)

Bye!




Mitt första inlägg!

Hejsan!
Det ska bli spännade att starta en egen blogg! Har aldrig gjort något sånt här tidigare, så ni får ha lite överseende i början innan jag har försått mig på det här!  

Detta är alltså mitt stora intresse och det jag kommer skriva om:


Leia ca 3 mån Leia!

På bilden är hon bara tre månader.. idag är hon nästan 6 månader! Tiden går fort kan jag lova er! I bloggen är det tänkt att jag ska skriva om Leias utveckling och allt vad det innebär. Blir som en liten dagbok för min egen skull!

Ha det så bra tills jag skriver igen;)

Välkommen till min nya blogg!


Om

Min profilbild

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort