Utställning Motala

Igår var vi i Motala på utställning!

Började med att försova oss med två timmar!! Hade Hedda, en golden, över natten som också skulle ställas ut. Jimmy går ut för att rasta hundarna och vad händer!? Hedda, fågelhund om hon är, får syn på våra fåglar nere i dammen! Full fart och kastar sig ut i vattnet men vänder snabbt när hon inser vad hon gjort! haha Kan inte låta bli att skratta nu men då var vi inte så glada! ;) Skitig och blöt får hon åka till utställningen med hopp om att hon ska hinna torka! 


Hedda 8 mån

 
Klappa mig då!


Mina fina!


Väntar ut hanarna! Dessa tröttweilers var inget för oss ;)


Vi tävlande mot Monika :)










Trevlig domare!


Gänget från "Vika" ;)

Dagens kritik för Leia:

Tilltalande feminin helhet. 11 mån.
Bra huvud och uttryck. Fin blick, bra bett och pigment.
Stark topline, Välkroppad m. tydligt förbröst. Passande stomme.
Fria rörelser. Bra päls och färger.

Stolt över prinsessan som visade upp en härlig energi i ringen och bar stolt ut rosetten! :)

Vi slutade som BIM med HP. Monika med sin rottishane slog ut oss ;)

Hedda slutade som 2:a med HP. Jättefin kritik! Grattis till Inger och Hedda!

På söndag blir det att åka upp till Södertälje för att gå på allmänlydnadskurs :))

/Johanna   

Helg

Helgen har bjudit på promenader, en spårövning, massa lydnadsträning och fotboll! 

Leia har blivit fotbollsfantast som jag :) Hon har fått en fotboll hemma och hon tycker den är så rolig men hon kan inte riktigt greppa den med munnen så den är fortfarande hel! Så hon dribblar med benen istället! Gullhöna! 

Tränt lite lydnadsträning också! Har slutat med godiset hemma och kör bara med kampen och fotbollen. Mycket bättre energi. Anledningen till att jag inte gjort det tidigare är nog att jag inte kunnat kontrollera henne men det går mycket bättre nu! 

Linf/ff - starter och vänster svängar. Hon har bra placering och en härlig energi. Jag går väldigt korta sträckor för jag vill inte tappa energin men med kampen går det mycket bättre! Jag måste öva på hur jag ska placera mina fötter i vänstersvängarna, jag trampar bara  just nu och har ingen direkt koll! Leia går efter min överkropp i svängarna.

Ingångar - Får bara springa efter bollen när hon kommer in rakt. Gick super bra! 

Fjärr - Det här momentet får jag vara lite försiktig med eftersom det går så bra! Hon kastar sig ner i ligg och kastar sig upp i sitt. Jag står ca 4 m ifrån henne. Ska man vara sparsam med den övningen när det går så bra? Vill inte nöta ut den! 

Ligg under gång - Just nu har vi bara kommit till att hon lägger sig när hon står vid min sida. Då går det jätte bra! Försökt att ta ett steg innan men då blir det kaos i huvudet! Hon lägger sig men tveksamt ;) Funderar på att använda handen som hjälp, får se hur jag löser det! 

Jag tränar väldigt korta pass när jag tränar lydnad. Max 10 min åt gången men därimot så tränar jag kanske tre pass om dagen i stället. Är väldigt rädd om min tös energi som är på topp just nu! Är så glad att min belöningsform fungerar! Ska försöka överföra den på kursen också men det är svårare då man varvar högaktivitet med passivitet hela tiden, när man ska stå och bara lyssna, som är något vi verkligen måste öva på! 

Jimmy ska få filma några moment som vi övar på! Spännande att ha övningarna på film då vi är i inlärningsfasen, så kan vi filma om ett halvår igen för att se om det blivit någon utveckling! :) 



På söndag är det utställning i Motala med några klubbkompiar! Ska bli så roligt! Det är en inofficell tävling i ett ridhus. Vi åker mest dit för att miljöträna men upptäckte nyss att vi var fem anmälda rottisar med valparna så det kanske blir lite spännande ändå! Hade räknat med att vara ensam med rottis då det var retriverklubben som anordna! Kul Kul! 

Nu tillbaka till pluggandet! Kan medela att jag fått anställning också! Börjar 1 maj :)

//Johanna     


Träningsansvarig

Idag startade torsdagsträningarna igång på klubben. Allmänträning för alla och jag var ansvarig det här gången. Vi blev sex st med lilla Bella :) Hoppas det kommer fler nästa torsdag!

Jimmy tränade Leia idag, tror det gick bra :) Förutom att hon inte ville sitta.. det hade hon helt glömt bort;) haha 

Har även lagt lite spår till henne de senaste dagarna på öppen terräng. Går sådär.. fortsätta träna, hon tycker ju spår är så roligt!! Går en apelltävling på klubben i augusti.. skulle jätte gärna vilja vara med då.. vi får se hur långt vi hinner ;) 

Igår var det lydnadskurs.. Har ju haft lite ångest för kurserna på klubben då Leia har ett tålamod lika med NOLL. hehe! Men igår gick det riktigt bra får jag lov att säga :) Det största "problemet" för oss är att hon biter i kopplet och blir okontaktbar när tålamodet tryter.. men igår bestämde jag mig för att ta en promenad innan kursen för att få ur henne det värsta av energin som hon ofta har när vi kommer upp på kurs, efter att ha legat på jobbet hela dagen!

Kände mig taggad och bestämd redan på promenaden, här skulle hon inte få bralla utan tillåtelse! Hon fick en liten tendens till att börja "dansa med  kopplet"  och PANG en snabb tillsägelse. Hon insåg snabbt att idag leker vi inte med matte. Vilken skillnad det blir när man har den rätta energin direkt! Jag bjöd upp till lek flera gånger under kursen men den här gången var det verkligen ombytta roller.. det var JAG som valde aktiviteten inte hon!

När hon blev otålig hoppa hon istället vid min sida med frusterande morr  men hon hoppa aldrig på mig eller kopplet! Hoppande hundar på stället gör mig inget ;) 

Gårdagens övning var sitt/ligg under gång. Vi blev parade två och två så hundarna vänjer sig direkt vid kommenderingen som är på tävling. För våran del så körde vi ligg under gång.. När jag står still så kastar hon sig ner mot backen då vi övat på det hemma.. men när vi skulle testa att ta några steg innan kommandot så blev det kortslutning :) haha "men matte du sa ju fot, du kan ju inte bara byta sådär!" haha Vi får öva lite smått hemma först..
 

I helgen blir det mer spårövningar! Nu ska vi bara gosa innan läggdags:)
   

Information från Svenska Brukskarlsklubben:

TILL DIG SOM TÄNKT SKAFFA KARL!
Ursprung
Den tama mannen har funnits som sällskap och bruksman till kvinnor så långt tillbaks i tiden som vi kan minnas. Användningsområdena har givetvis växlat, allt från jakt och jordbruk till dagens rena sällskaps- och avelskarlar.


När du bestämt dig för att skaffa karl vill vi ge dig lite tips och råd för att förenkla din vardag med mannen.


Det första du behöver tänka på är om du verkligen har tid med en karl. En karl är ingenting man lättvindigt kan lämna bort till vänner och bekanta. Ännu finns inga okända pensionat i Sverige. Lyckligtvis är karlar idag accepterade i de flesta offentliga miljöer. Det är dock ej tillrådligt att ta med karlar överallt. Exempelvis butiker brukar framkalla nervositet och i vissa fall aggressioner. Det är inte ovanligt att man ser oroliga och gnällande karlar väntandes vid kassan.


Även om du anser dig ha tid över till både en och två och kanske tre karlar vill vi inte rekommendera mer än en. Ofta visar de oro och till och med svartsjuka om "matte" bryr sig för mycket om andra karlar!

Kostnader
Det är givetvis något som man bör tänka på innan man skaffar karl. Att ha karl är inte billigt. En karl äter mycket och behöver kläder, bil mm. En duktig arbetskarl kan ofta själv tjäna ihop till sitt uppehälle. Har man en skicklig jägarkarl kan han bidra till hushållet med bland annat älgkött. På höstarna kan man till och med se hur karlar beger sig ut i flock för att jaga älg. Se till så att just din karl har tillstånd, dvs. licens, för detta annars bör man inte låta dem löpa omkring hur som helst i skog och mark. Om din karl saknar det rätta intresset för jakt kan du kanske istället träna honom till att bli en skicklig bär- och svampplockare.


Allmän skötsel
För att din karl ska få leva ett långt, friskt och lyckligt liv behöver han god mat, frisk luft, daglig motion och någon eller några aktiviteter som inspirerar honom. Tänk även på att hålla din karl vacker.

Västerbottningen är vanligen renlig av sig och sköter det mesta själv till exempel ansning av skägg och naglar. Tandvård och trimning av huvudhår bör man överlåta till en fackman.
OBS! All kupering är strängt förbjudet i Sverige, sådant kan till och med medföra rättsliga följder i vissa fall ! ;)

Raser
Det finns ett stort antal olika karlraser. Vid resor till Sydligare länder slås man av hur många lösdrivande karlar som finns på gator och stränder. Och visst är det lätt att glömma allt förnuft när man ser in i ett par bedjande sammetsbruna ögon. Men tänk på att dessa karlar oftast helt saknar uppfostran och kan vara smittbärare av allehanda sjukdomar,då vaccinationer är ovanliga i dessa länder.
Dessutom är det ofta problem att få införseltillstånd till Sverige för sådana karlar.
Vi vill därför rekommendera att du väljer en av våra erkända Svenska raser.

Vi väljer här att presentera Skånerasen.Vad som kännetecknar Skånerasen är främst ett lugnt psyke,relativt väluppfostrade men de behåller ändå sin lekfullhet långt upp i åldrarna.Alla färger och kroppsbyggnader är godkända.

En könsmogen karl tycker om att visa upp sig med artfränder på dansställen. Det är där som parningslekarna inleds. I jakten på en ägarinna kan till och med vilda slagsmål utbryta.

Vi avråder dock från att välja någon av de riktiga “stridstupparna” de kan bli svåra att få någon riktig pli på.De kan i vissa fall morra och anfalla sin ägarinna.Då måste man omedelbart säga ifrån och visa vem som bestämmer.Det ger honom trygghet att veta sin plats. Även den lugnaste karl kan ibland brusa upp och försöka ta kommandot.Då gäller det att vänligt men bestämt tillrättavisa honom.Om det inte räcker,måste list tillämpas.

Du bör i ett tidigt stadium bestämma om du vill ha en ute eller innekarl. Väljer du en innekarl så bör du tänka på att morion är oerhört viktigt.En innekarl kan annars bli passiv och hemfalla åt öldrickande framför tipsextra. Det är inte svårt att lära en karl enklare småsysslor såsom gå och handla eller dra en barnvagn runt kvarteret.

Glöm inte heller att ge rikligt med beröm. Karlar sporras då och utför villigt sina små tjänster. Godbitar används med fördel för att belöna önskvärt beteende

Var tvungen att kopiera texten av Nina Varblane, himla bra! :)


Framsteg i spökeriet

Hej!

Vill bara medela att vi har sett lite framsteg i Leias "spökperiod" :)
Igår när vi kom hem från kvällspromenaden kl 21 ungefär, så stod Jimmy på baksidan i mörkret och lyssnade på isen (isen på dammen växer och avger ganska häftiga ljud). Leia gick till baksidan själv och verkade inte ta upp lukten av att Jimmy stod några meter ifrån henne och tittade ut över dammen. Helt plötsligt rör sig Jimmy och Leia tittar upp och går rakt fram till honom, börjar vifta på svansen när hon är ett par meter ifrån då hon känner att det är Jimmy. 

Det kanske låter helt naturligt för er men för oss är det ett framsteg då Leia den senaste månaden verkligen har varit "spökrädd". Om det varit för en månad sen så skulle hon skällt till och skyggat antagligen. Men hon verkar mycket mer avslappnad och använder sitt huvud lite bättre nu. Det märks även på promenaderna att hon inte bryr sig lika mycket om ljud och övrig omgivning. Lite mer åt rätt riktning så har vi tillbaka trygga Leia igen ;) För trygg med sig själv och omgivningen har hon alltid varit förut :) 

 
En vanlig plats för Leia på morgonen innan jobbet. En pinne i munnen och kika ut över dammen är en favorit syssla när vi är ute på tomten och inte hittar på saker. 


Hon bär ofta på saker nu för tiden. Kommer fram till oss med saker i munnen, stolt att hon hittat en pinne ;) Sötnöt! 

//Johanna 


Spår

Sitter och har lite rast, så kan passa på att uppdatera min helg lite :)

Jag har varit lite dålig på att ta kort den senaste tiden och jag vet att det är tråkigt att läsa utan bilder! Men ska förbättra mig och ta lite den här veckan hade jag tänkt mig! Ni måste ju se hur stor Leia har blivit:)

Kan även nämna att vi har slutat upp med torrfoder helt nu. Förut åt hon Royal Canin och vi tycker egentligen inte att det är ett dåligt foder och hon har inte mått dåligt. Men jag ville börja med färskfoder pga innehållet. Jag tror att hunden mår bättre av ett "köttbaserat" foder (det är självklart individuellt). Nu har hon ätit Nordic färskmat i ca två veckor och hon funkar jättebra på det. Bra i magen, pigg och glad och fin i pälsen. 

Lite geggigare blir det men hon tycker det är SÅ GOTT! Så det är värt besväret! När man ska resa bort kan man köpa torkad mat som man bara blöter med vatten. Samma innehåll men man har bara låtit maten torka. Smidigt! Ett plus är att det är billigare också! 

     

Igår (söndag) så la jag ett spår till Leia. Började att gå i ett skogsparti och gick sedan över ett gärde. Slutet la jag i skogen på andra sidan. Ett skiftande spår alltså med tre träapporter och en "naturpinne" som slut. När jag la spåret band jag fast henne i ett träd i skogen så hon inte skulle se mig. Hon var tyst hela tiden och hon fann sig i att jag försvann. Skönt! har kommit fram till att det bara är vid träning vid planen som hon gnäller, då hon blir lite avundssjuk ;) 

Kan väl säga att spåret gick i ljusets hastighet! Puh! hade svårt att hålla emot, då jag inte hade några handskar och linan var blöt! Ah va fort det gick, hon bara flög fram och det var inte så speciellt noga heller. Men hon plockade upp alla apporter utom en som hon inte hann att se!! :) Hon tar apporten och jag sätter mig på huk och hon kommer fram och puttar på min hand med apporten i munnen. Hon börjar bli duktig på apporterna. Jag som skulle byta markering till ligg men det går ju så bra med det hon redan kan :) hehe

Efter spåret så gjorde jag upp en sökruta med olika föremål i. Fick bli tre skick sen var hon jätte trött! En nöjd tjej gick lös bredvid mig hem ;) Kampandet var super igår också. Vad glad jag blir när allt går framåt. Förutom spåret som gick FÖR fort framåt! Haha! Bra kondis träning för matte:)

//Johanna        


Underbara Vår!


Hej!
10+ visar termometern idag (skuggsida), så himla härligt! Vill bara ut.. men är man en student så är det bara att sitta inne och plugga:( Men ska på arbetsintervju på måndag så jag kanske slipper pluggandet snart!

Igår var det premiär för lydnadskursen. Tydligen så har Inger planerat in tävlingar i kursen men vi får se hur det blir med det. Måste få ordning på både mig och min hund först! ;) haha 

Våran koncentration är inte den bästa. Vi har lite svårt att bara vara.. Då tar jag till korv men det får jag succesivt ta bort om jag ska få någon ordning på torpet! När Leia kommer på att vi inte gör någonting så skäller hon på mig för att få igång mig. Har även lite väl mycket fokus på de andra hundarna ibland men det är nya hundar och hon lär sig snart att vi är där för att jobba. Under momenten har hon ett bra fokus på mig och det märks att hon tycker att det är roligt att vi gör något tillsammans. Min fina tjej! 

Den här gången var det mest kontaktövning och sitt stanna kvar. Grunderna ska läggas och stadga för både nya och gamla. Ser ut att bli en rolig kurs med många glada människor. Nästa gång var det apporteringsövning tror ja.. Leia har inte ens sett en sån apport, då jag aldrig tagit mig i kragen och köpt någon men det ska inhandlas nu. Så får vi träna med något annat sålänge:) 


//Johanna   

Om

Min profilbild

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort